#اعتباریات #علامه_طباطبایی
🔰 آیت الله صادق لاریجانی :
♻️علامه طباطبایی (قدس سره ) عنایت خاصی به تفکیک ادراکات اعتباری از ادراکات حقیقی داشته اند. تقریبا به نحو قطع میتوان گفت که ایده ی اعتباریات آنطور که ایشان مطرح کرده اند , از مکتوبات استاد بزرگش, مرحوم شیخ محمد حسین اصفهانی (معروف به کمپانی) اقتباس شده است.
💠 محقق اصفهانی در مواضع مختلفی از کتب خویش, به طرح و تدقیق در مساله ی اعتباریات پرداخته است , از جمله در بحث احکام وضعیه و در بحث از حقیقت وضع و نیز در کتاب شرح مکاسب و در رساله ی حق و حکم.
🔻در عین حال به نظر نی رسد در مصادیقی از اعتباریات این دو محقق بزرگ :تلمیذ و استاد, با یکدیگر اختلاف داشته اند مثلا در تحلیل مفهوم "وجوب" محقق اصفهانی راهی طی کرده است و مرحوم طباطبایی راه دیگر
Ⓜ️ حال این نکات تاریخی مساله را وا میگذاریم که بررسی دقیق آن احتیاج به طرح جزییات بسیاری دارد مه چندان دخلی در هدف این مکتوب ندارد . بحث اصلی را از این سوال آغاز میکنیم که :ادراک اعتباری یعنی چه و ماهیت اعتبار چیست ؟
💎 اعتبار به معنایی که اینجا مراد است _ یعنی شی ای را که واقعا در عالم خارج , مصداق مفهومی نیست , در ذهن خود آن را مصداق آن مفهوم قرار دهیم تا به این وسیله آثاری را بر این کار مترتب سازیم. مثلا اگر شخصی وارد اتاق شد ما بگوییم <شیر آمد > در حقیقت منحل به دو قضیه میشود :(شخص مذکور شیر است ) و (شیر آمد) در قضیه اول شخصی را که مصداق مفهوم "شیر" نیست مصداق آن قرار داده ایم , این کار یک اعتبار است .
📝 اعتبار به این معنا همیشه به توسط وهم و فرض حاصل میشود .
📌 به این ترتیب معلوم میشود که قوام هر اعتبار به قرار دادن شی ای به عنوان مصداق یک مفهوم است که خارجا مصداق آن نباشد
منبع :معرفت دینی ص ۲۰۸ و ۲۰۹
بیزحمت دنبال کنین
ممنون